Over mij…

Mijn naam is Luisa. Ik ben moeder van een dochter, en ik woon met mijn man, 6 honden en 2 katten in midden Portugal.

Ik hou van vegan eten en ben allergisch voor kikkererwten (ik weet het! Geen hummus meer…) Ik ben gepassioneerd en idealistisch, en sta met beide benen stevig op de grond.

Vroeger was ik onzeker. Ik was vaak boos en ik gaf anderen de schuld van het feit dat ik niet gelukkig was. Nu kijk ik op een andere manier naar mezelf en de wereld om me heen, en heb ik beter contact met mijn gedachten en emoties. En ja, ik ben gelukkig!

Ik heb als lerares Engels gewerkt, ik vertaal boeken, ik ben een gecertificeerd holistisch coach. Ik heb een heleboel verschillende studies en trainingen gedaan, onder andere Engels, Yoga, Ayurveda, dans en veganistisch koken. Ik ben in Nederland geboren, heb een tijdje in Engeland gewoond, en nu woon ik samen met mijn man, onze 6 honden en 2 katten in Portugal. Mijn hobby’s zijn onder andere lezen, haken, koken en sieraden maken, en ik vind het heerlijk om achter elkaar alle afleveren van Netflix series te kijken. Mijn favoriet: La Casa de Papel (Money Heist). Op dit moment ligt The Power of Now van Eckhart Tolle op mijn nachtkastje. Ik ben een groot fan van Stephen King.

Ik ga even terug in de tijd…

Ik ben geboren in Amsterdam, op 21 december 1963, dochter van een Nederlandse moeder en een Portugese vader. Mijn lagere-schooltijd en de eerste anderhalf jaar van mijn middelbare-schooltijd heb ik in Zaandam doorgebracht. Ik hield (en hou) heel erg van lezen, en bracht al mijn vrije tijd met mijn neus in een boek door.

Toen ik 13 was, gingen mijn vader en moeder uit elkaar. Nadat mijn moeder een nieuwe man had en nog een dochter had gekregen, mijn tweede zusje, verhuisden we naar een dorp in Brabant waar alles heel anders was dan wij gewend waren. Ik moest naar een andere school, waar ik moeilijk kon aarden. Ik voelde me een buitenstaander.

Al vanaf jonge leeftijd vond ik mezelf stom en lelijk, wat resulteerde in een lange zoektocht naar liefde en bevestiging. Daardoor liet ik me een groot deel van mijn leven in al mijn beslissingen leiden door mijn romantische relaties.

Toen ik 32 was, leek mijn leven aan de buitenkant perfect: ik was getrouwd, had een gezonde dochter, we woonden in een eigen huis, ik had een baan en leuke vrienden en vriendinnen. Maar toen kreeg ik angstaanvallen. Het was afschuwelijk en beangstigend… Ik wist niet wat er met me gebeurde of waarom! Ik voelde me totaal verloren en ging op zoek naar hulp. Toen kwam ik erachter dat ik verre van gelukkig was. Ik wist niet wie ik echt was en ik ontdekte dat ik een leven leidde dat ik niet wilde.

Met behulp van medicatie en een psycholoog ben ik over deze crisis heen gekomen. Ik begon aan de lerarenopleiding en werkte als lerares Engels en later ging ik naar de universiteit. Er kwam een eind aan mijn huwelijk. Ik ontmoette mijn huidige echtgenoot, werd Zumba instructeur en yoga lerares. In 2012 verhuisden we naar Portugal, waar we al een paar jaar eerder een stuk land met een ruïne hadden gekocht. Mijn man bouwde een fantastisch houten huis voor ons en we woonden heerlijk rustig en afgelegen.

Op 14 juni 2017 ontstond er een brand in het dorpje waar we woonden. De gebeurtenissen van die dag en de daaropvolgende dagen hebben een heel grote invloed op mijn leven gehad. Hier kun je meer over de brand lezen.

Hoewel ons huis, ikzelf en al onze huisdieren ongedeerd waren en ik door mensen om mij heen zelfs als een heldin werd beschouwd, raakte ik een paar maanden later in een depressie. Ik haatte mezelf zo diep, dat ik zelfs niet naar mezelf in de spiegel kon kijken. De brand had als een katalysator gewerkt, waardoor andere trauma’s die ik dacht allang te hebben verwerkt, naar boven kwamen.

In oktober van 2017 verhuisden we voor het werk van mijn man een jaar naar Engeland. Op een dag zat ik op de rand van het bed voor me uit te staren. Ik voelde me leeg en dood van binnen en vroeg me af of het nog wel zin had om verder te leven.

Hoe lang ik daar op de rand van het bed heb gezeten weet ik niet. Uiteindelijk heb ik mezelf gedwongen om op te staan, naar beneden te lopen en ben ik op het internet op zoek gegaan naar hulp. Een maand lang stuurde ik ellenlange verhalen aan een psychologe in de Verenigde Staten, benaderde een sportschool waar ik als Zumba en yogalerares kon werken en begon aan een cursus veganistisch koken. De psychologe zei dat ik posttraumatische stress stoornis had en last van overlevingsschuld. Ze zei ook dat ze niet echt iets voor mij kon betekenen omdat ik al alle dingen deed die ik kon doen om over mijn problemen heen te komen.

Met behulp van dans, yoga, meditatie en “mindfulness” – bewust leven – ben ik uit dat diepe dal omhooggeklommen. Het was een zware, pijnlijke en moeilijke weg. Niet alleen voor mij, maar ook voor de mensen die van mij houden.

In de afgelopen twee jaar heb ik een aantal cursussen en trainingen gedaan en mijn bedrijf uitgebreid. Naast verschillende yogalessen en meditatie, bied ik nu ook coaching gesprekken aan. Ik heb besloten om coach te worden, omdat ik mensen in vergelijkbare omstandigheden wil helpen zichzelf te helen, om te worden wie ze willen zijn en een zinvol en gelukkig leven te leiden.

Het geeft me ontzettend veel voldoening om andere mensen te helpen om meer uit zichzelf en het leven te halen, en dankzij mijn coaching gesprekken leer ik zelf elke dag meer.

Een gedachte over “Over mij…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s